Afbeelding Katja Augustina

Katja

Cliëntondersteuner in gemeente Meierijstad

“Een vriendin wees mij op MEE. Ze had het idee dat MEE en ik wel bij elkaar zouden passen. In 2007 ben ik afgestudeerd als Sociaal Pedagogische Hulpverlener. Daarna heb ik op verschillende plekken jongeren en volwassenen met uiteenlopende beperkingen, GGZ problematiek en verslavingen begeleid. Bij mijn vorige werkgever veranderde mijn functie en die bood mij onvoldoende uitdaging. Dus ik keek uit naar iets anders. De tip van mijn vriendin maakte mij nieuwsgierig en ik heb me in MEE verdiept. Toen in 2022 de vacature voor mijn huidige functie voorbij kwam, heb ik de sprong gewaagd en het bleek een mooie match te zijn!”

Hulp aan de voorkant van een traject

“Als cliëntondersteuner help ik mensen met een beperking bij hun hulpvraag. Ik sta naast hen en loop een stukje met hen mee tot de vraag is beantwoord en iemand zelf weer verder kan. Ook adviseer ik collega’s van samenwerkingspartners als zij te maken hebben met een cliënt met een beperking.
Na mijn vorige baan wilde ik met mensen blijven werken, maar niet meer in de directe, dagelijkse omgeving als begeleider. Bij MEE sta ik aan de voorkant van een traject, bij de vraag van een cliënt. Dan is er nog van alles mogelijk.

Goed luisteren en de juiste vragen stellen

Inwoners van gemeente Meierijstad kunnen met hun vragen over zorg en welzijn terecht bij hun gemeente. Als er sprake is van een beperking, dan word ik of een MEE-collega daarbij betrokken. Maar inwoners met een beperking kunnen ook rechtstreeks bij MEE terecht. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, verduidelijk ik de hulpvraag van de cliënt. Daarna zoek ik samen met de cliënt, en waar mogelijk samenwerkingspartners, naar de beste oplossing.

Zo lang als nodig, zo kort als mogelijk

Bij MEE werken we vanuit Sociale Netwerk Versterking, waarmee we een cliënt en zijn netwerk faciliteren om samen een plan te maken voor de toekomst. We kijken altijd wat een cliënt en/of zijn netwerk zelf kunnen doen. Als je je situatie uitlegt en naasten mee laat denken over een oplossing, dan openbaren zich vaak allerlei mogelijkheden. Ook kijken we welke oplossingen er in het voorliggend veld zijn. Is dat niet toereikend, dan kan ik mijn ervaringen uit het verleden gebruiken en kijken welke geïndiceerde mogelijkheden er zijn. Ik ondersteun een cliënt zo lang als nodig, maar ook zo kort als mogelijk. Als een cliënt zelfstandig weer verder kan, dan is mijn hulp niet meer nodig.

Gevarieerd werk

Naast het één-op-één werken met cliënten, ben ik in gemeente Meierijstad ook bezig met het trainingsaanbod van MEE voor cliënten. Denk aan een training voor ouders van kinderen met autisme of een woontraining voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Dat doe ik waar mogelijk samen met partners in de regio die ook trainingen organiseren. Intern bij MEE ben ik leerambassadeur voor de regio ’s-Hertogenbosch. Dat betekent dat ik inspiratiebijeenkomsten organiseer met en voor collega’s over de thema’s die voor hen interessant zijn. Het werken met cliënten is al heel gevarieerd, maar deze extra taken maken mijn werk nog leuker.

Tijd en ruimte voor mensen

Wat mij aanspreekt in het werk is dat ik de tijd en ruimte kan en mag nemen voor mensen. Vanuit alle tools van Sociale Netwerk Versterking heb ik het gevoel dat ik ruim de mogelijkheid heb om vanuit verschillende perspectieven een hulpvraag duidelijk te krijgen om vervolgens mensen goed te kunnen ondersteunen. Er is voor mij bij MEE een hele nieuwe wereld opengegaan, waarin ik veel kan leren en mezelf verder kan ontwikkelen. Waar ik in andere banen pas aan bod kwam als er al veel was gebeurd, zit ik nu veelal vooraan in het proces van mensen die hulp nodig hebben. Ik vind het een uitdaging om dit samen met cliënten en samenwerkingspartners goed vorm te geven en zo lang als nodig maar zo kort als mogelijk hierin mijn steentje bij te dragen.”

Wij werken bij MEE

En dat doen we elke dag weer, met hart voor onze cliënten. Benieuwd hoe wij het werken bij MEE ervaren?
Ga naar de inhoud